Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΧΕΛΩΝΑ

Πρόταση της κας Αθανασίας Κουκαργιώτη

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αθλητισμού σας προτείνουμε ένα αντιπροσωπευτικό παραμύθι του Αισώπου  

Ο ΛΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΧΕΛΩΝΑ

έτσι ώστε να καλλιεργήσουμε αρετές όπως θέληση, επιμονή, υπομονή, θάρρος, αυτοκυριαρχία, αυτοπεποίθηση, αγωνιστικότητα, τιμιότητα, συνεργασία, αλληλεγγύη,  ,  αξιοκρατία, δικαιοσύνη, αυτοπειθαρχία  υπευθυνότητα, σεβασμός των αντιπάλων,  μετριοφροσύνη, σωστή αντιμετώπιση της νίκης και της ήττας

image.jpeg

Ας δούμε λοιπόν το παραμύθι και να το επεξεργαστούμε
Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο

Αφού το παρακολουθήσουν μπορείτε να συζητήσετε μαζί τους για τους χαρακτήρες των ηρώων, να σας πουν ποιον από τους δύο προτιμούν, πως θα χαρακτήριζαν τον λαγό και πως τη χελώνα, για τα συναισθήματα των ηρώων και πως θα ένιωθαν οι ίδιοι αν ήταν στη θέση τους!!

Να μιλήσετε για το ηθικό δίδαγμα του παραμυθιού όπως: δεν κοροιδεύουμε τους πιο αδύνατους, σημασία δεν έχει πόσο αργά πας αρκεί να μην σταματήσεις, δεν πρέπει να υπερηφανευόμαστε!!

Επίσης μπορείτε να μιλήσετε για την έννοια της ταχύτητας “αργά-γρήγορα” (ποιος περπατά αργά και ποιος γρήγορα, να περπατήσουν τα ίδια τα παιδιά όπως η χελώνα και λαγός εναλλάξ) και για τις αντίθετες έννοιες ”μαλακό -σκληρό” (να δώσετε στα παιδιά να αγγίξουν ένα μαλακό και ένα σκληρό αντικείμενο για να κατανοήσουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των ζώων, μαλακό τρίχωμα ο λαγός, σκληρό το καβούκι της χελώνας).

Είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσετε στα παιδιά για τον αθλητισμό και τα οφέλη της άθλησης, για τα ομαδικά -ατομικά αθλήματα

image.jpeg

image.jpeg

Η προετοιμασία που απαιτείται για έναν αθλητή πριν τη συμμετοχή του σε αγώνα (πρέπει να φροντίζει το σώμα του να είναι γερό και δυνατό!!!)

Να μιλήσετε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας στις πέντε ηπείρους!!!

image.jpeg

Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι ένα από τα σύμβολα του Ολυμπιακού Κινήματος. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων καίει μέρα και νύκτα σε ειδικό βωμό μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης που τους φιλοξενεί.

Η Αφή της Ολυμπιακής φλόγας γίνεται πριν από κάθε Ολυμπιάδα στο χώρο της αρχαίας Ολυμπίας και αναγγέλλει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Να μιλήσετε για τους κύκλους, να τους μετρήσετε, να βρουν κυκλικά αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι σας, να σχεδιάσουν κύκλους.

Να τους δείξετε τα πρώτα γράμματα (Οο, Αα)  των λέξεων Ολυμπιακοί Αγώνες και να τους ζητήσετε να σας πουν λέξεις που αρχίζουν από Αα ή Οο. Έπειτα μπορούν να γράψουν σε αυτοκόλλητα χαρτάκια τα γράμματα (Α ή Ο ) και να τα κολλήσουν σε αντικείμενα του σπιτιού που αρχίζουν από την ίδια φωνούλα!!! Είναι ένα παιχνίδι που αρέσει πολύ στα παιδιά!!!!

Αφού συζητήσετε όλα τα παραπάνω προτείνουμε να ασχοληθείτε με τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Να ζωγραφίσουν στο μπλοκ ζωγραφικής αυτό που τους άρεσε περισσότερο στο παραμύθι!!
image.jpeg
  • Να σχεδιάσουν τη διαδρομή του λαγού και της χελώνας!!
  • Να φτιάξετε χελώνες από χάρτινα πιατάκια ή αυγοθήκες!!!
image.jpeg
image.jpeg
  • Μουσικοπαιδαγωγικές δραστηριότητες: Να παρουσιάσουν τον λαγό και τη χελώνα με το μουσικό όργανό τους. Το κάθε ζώο έχει το δικό του περπάτημα, γρήγορο ο λαγός και αργό η χελώνα!! Επίσης ο ένας μπορεί να χτυπά το μουσικό όργανο και ο άλλος να πάρει τον ρόλο της χελώνας – λαγού και να πηγαίνει με τον ρυθμό!!
  • Να παίξετε κουκλοθέατρο ή να δραματοποιήσετε το παραμύθι!!
  • Τέλος μπορείτε να ακούσετε και να τραγουδήσετε μαζί με τα παιδιά σας το τραγούδι του Λαγού και της Χελώνας από τη συλλογή της Ρεμπούτσικα/ Ζιώγα πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο

Πρόσφατα σχόλια
    Μάιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Ιούν    
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031