Ιστορίες με ένα βάζο.

Το παιχνίδι έχει στόχο την ανάπτυξη του λεξιλογίου, της δημιουργικής σκέψης και γραφής. Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να φτιάξει ιστορίες γραπτά ή προφορικά.

Πρόταση της κας Γκιλντίς Μπουρμπούν

Σας παραθέτω δύο παραδείγματα δημιουργικής χρήσης του βάζου, εσείς μπορεί να εξελίξετε το παιχνίδι, με τα παιδιά πολύ διαφορετικά. Αφήστε τη φαντασία σας να ταξιδέψει μαζί με το παιδί σας. Τα παιδιά είναι απίστευτα δημιουργικά.

Το βάζο με τις ιστορίες:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1

Οδηγίες

Θα χρειαστείτε:

  • Ένα άδειο βάζο (ή κουτί)
  • Πολύχρωμα χαρτάκια
  • Ένα μολύβι

Βήμα 1

Σκεφτείτε λέξεις που θα χρησιμοποιήσετε στις ιστορίες σας. Τις λέξεις αυτές θα τις γράψετε στη συνέχεια στα χαρτάκια σας (στο βήμα 2). Θα μπορούσατε να επιλέξετε οποιουδήποτε είδους λέξεις, αλλά για να γίνει πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι προτείνω να σκεφτείτε λέξεις 4 διαφορετικών ομάδων πραγμάτων:

  1. Ήρωες
  2. Μέρη
  3. Αντικείμενα
  4. Συναισθήματα

Πάρτε έμπνευση από ιστορίες, παραμύθια και ταινίες που ήδη γνωρίζετε ή αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και να επινοήσετε τους δικούς σας ήρωες, τις τοποθεσίες, κτλ.

Βήμα 2

Γράψτε τις λέξεις στα χαρτάκια. Προτείνω να χρησιμοποιήσετε διαφορετικού χρώματος χαρτάκι για κάθε διαφορετική κατηγορία. Π.χ. μπλε χαρτάκια για τους ήρωες των ιστοριών, πράσινο για τις τοποθεσίες, κίτρινο για τα αντικείμενα και πορτοκαλί για τα συναισθήματα.

Βήμα 3

Γεμίζετε το άδειο βάζο με τα χαρτάκια σας.

Βήμα 4

Όταν είστε έτοιμοι να παίξετε και να δημιουργήσετε μία νέα ιστορία, τραβήξτε ένα χαρτάκι από κάθε χρώμα. Δείτε τι τραβήξατε και … η διασκέδαση αρχίζει!

Παράδειγμα ιστορίας: Το αρκουδάκι και το φασόλι

Ας κάνουμε ένα παράδειγμα! Ας πούμε ότι τα χαρτάκια που τραβήξατε γράφουν:

«Αρκουδάκι» , «Βυθός» , «Φασόλι» και «Απογοήτευση» .

Πάμε λοιπόν να παίξουμε κι ας δούμε ένα παράδειγμα μιας ιστορίας που μου έρχεται στο μυαλό:

Ο Έρικ ήταν το πιο όμορφο και χαριτωμένο αρκουδάκι! Του άρεσε να ζωγραφίζει, να διαβάζει και να παίζει με τον καλύτερό του φίλο, τον Μπιν.

Ο καλύτερός του φίλος δεν ήταν αρκουδάκι. Ήταν ένα φασόλι. Αλλά όχι ένα φασόλι σαν όλα τα άλλα… Ένα φασόλι που μιλούσε! Ο Έρικ δεν πήγαινε πουθενά χωρίς τον Μπιν και ο Μπιν δεν πήγαινε πουθενά χωρίς τον Έρικ. Ήταν πραγματικά αχώριστοι.

Μια μέρα ο Έρικ αποφάσισε να πάει για ψάρεμα. Ντύθηκε, ετοιμάστηκε, πήρε το καλάμι, το δόλωμα και φυσικά τον Μπιν και μπήκαν στη βάρκα.

Ο Μπιν σκαρφάλωσε και κάθισε στο καπέλο του Έρικ για να μιλάνε. Μάλιστα επειδή είχε καλύτερη θέα από εκεί ψηλά τον βοηθούσε. Του έλεγε πού υπήρχαν τα ψάρια ώστε να ρίξει το καλάμι του προς τα εκεί!

Είχαν πιάσει αρκετά ψάρια και ήταν πολύ χαρούμενοι. Και ενώ ετοιμάζονταν να τα μαζέψουν, ξέσπασε μία ξαφνική καταιγίδα.

Και τότε ένα τεράστιο κύμα χτύπησε τη βάρκα και ο καημένος ο Μπιν εκτοξεύτηκε στο βυθό της θάλασσας.

Ο Έρικ έσκυψε πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας για να προσπαθήσει να βρει τον Μπιν. Αλλά δεν τον έβρισκε με τίποτα. Απογοήτευση…

Δε θα συνεχίσω την ιστορία, αλλά βλέπετε πόσο πιο εύκολο είναι να δημιουργήσει κάποιος μια ιστορία μέσω του βάζου με τις ιστορίες; 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2

Θα χρειαστείτε: 1 διάφανο βάζο, κομμένα μακρόστενα χαρτιά και μαρκαδόρους

Οδηγίες:

Στα μακρόστενα χαρτιά γράψτε προτάσεις που θα μπορούσαν να είναι η αρχή ιστοριών. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά χρώματα μαρκαδόρων για να φαίνονται και πιο ωραία στο βάζο. Οι προτάσεις μπορεί να είναι ρεαλιστικές αλλά και εντελώς φανταστικές!

Παραδείγματα:

Ο σκύλος γαβγίζει δυνατά

Τα σύννεφα πύκνωσαν και ξέσπασε καταιγίδα

Ξαφνικά ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος

Μια μεγάλη αρκούδα ζούσε στο δάσος

Χτες έκανα ένα ταξίδι στο διάστημα

Άνοιξα την πόρτα και βρέθηκα στην έρημο

Φυσικά μπορείτε να εμπνευστείτε και από τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας για το περιεχόμενο των προτάσεων.

Αφού γράψετε αρκετές προτάσεις, διπλώστε τα χαρτιά στα δύο και βάλτε τα μέσα στο βάζο. Έτσι θα έχετε το δικό σας βάζο ιστοριών, το περιεχόμενο του οποίου μπορείτε να ανανεώνετε συχνά. Πείτε στο παιδί να τραβήξει ένα χαρτί από το βάζο, να το διαβάσει και να πει μια ιστορία. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς για να συμμετέχετε στο παιχνί.

Και το παιχνίδι συνεχίζεται…

Πρόσφατα σχόλια
    Μάιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    « Ιούν    
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031